Onderzoek naar vleermuizen en broedvogels in onze wijken

10-4-2025

In de komende maanden wordt in verschillende wijken onderzocht of er vleermuizen en broedvogels in en rondom de huurwoningen leven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van ecologisch adviesbureau Loo Plan. Zij gaan in opdracht van Woningstichting Maasdriel op pad in de buurt.


Wanneer en hoe wordt het onderzoek gedaan?
Omdat vleermuizen overdag slapen, vinden deze waarnemingen plaats tussen zonsondergang en zonsopkomst, in de periode van 15 april tot 1 oktober. Onderzoek naar huismussen gebeurt in de ochtend tussen 15 april en 15 mei. Gierzwaluwen worden geïnventariseerd tussen 15 mei en 15 juli, voorafgaand aan het vleermuisonderzoek.


De medewerkers van Loo Plan lopen door straten, brandgangen en achterommetjes. Ze gebruiken onder andere zaklampen, verrekijkers en een zogenaamde batdetector om vleermuizen op te sporen. Ook maken ze foto’s van sporen of verblijfplaatsen van de dieren. Meer informatie over dit onderzoek vindt u op de website van Loo Plan: www.looplan.nl/natuurwetgeving


Bewoners van de straten waarin het onderzoek wordt gedaan, ontvangen hierover persoonlijk bericht. 


Hoe herkent u de medewerkers?
De onderzoekers dragen herkenbare hesjes met daarop ‘ecologisch onderzoek’. Ze hebben een brief van Woningstichting Maasdriel en kunnen zich legitimeren. U mag hier gerust naar vragen. Voor extra veiligheid melden zij hun aanwezigheid ook bij de politie. 


Waarom dit onderzoek?
Vleermuizen en broedvogels zijn beschermde diersoorten. Voordat wij onderhoud of verduurzamingsmaatregelen aan onze woningen uitvoeren, onderzoeken we daarom eerst of deze dieren aanwezig zijn. Als dat zo is, houden we daar natuurlijk zorgvuldig rekening mee in onze plannen.